logo graveren op acrylaat (perspex, plexiglas, pmma)

Een lasersnijder of lasercutter kan niet alleen snijden, maar is ook heel geschikt om mee te graveren.
Toch kan een logo graveren op acrylaat (perspex, plexiglas, pmma)  soms wat meer voeten in de aarde hebben dan gedacht. Lees het volgende verhaal en laat je inspireren hoe jouw logo het best gegraveerd kan worden:

Herinneringsbordje

Gegraveerd herinneringsbordje /presse papier

Een klant kwam bij ons met een vraag om ter ere van een lustrum hun logo te graveren op een presse-papier. Van de strakke lijnen en glans van transparant acrylaat was ze wel gecharmeerd.  De klant had het logo al in vector formaat, dus het was weinig werk om daar wat testjes mee te doen om te zien hoe het zou uitpakken.

 

 

 

 

1e test logo graveren acrylaat

Het eerste testje pakte goed uit, maar zoals te zien klopte de tekening in het logo nog niet. Let ook op het ‘oplichten’ van de gravering. Dit wordt veroorzaakt door weerkaatsing van licht binnenin het acrylaat. Op glimmende oppervlakken wordt het weerkaatst, bij ruwe (gegraveerde) oppervlakken wordt het verstrooid waardoor de gravering enigszins lijkt op te lichten.

 

 

2e test logo lijn graveren acrylaat

Een tweede test gaf een mooi resultaat voor de tekening in het logo, maar de ‘dubbele’ lijn voor het tekst deel was iets te druk. Uiteindelijk besloot de klant voor een combinatie van beide technieken (lijngraveren en ‘vol’ graveren).

 

 

 

voorkant logo graveren, achterkant gespoten

Omdat de klant ook graag de huisstijlkleur in het object wilde verwerken en er een erg beperkt budget was, kwamen we met de klant overeen dat deze de achterzijde achteraf blauw zou spuiten.  Dat pakte niet uit zoals verwacht en de klant was terecht niet helemaal tevreden: De gravering lichtte nauwelijks meer op en er was weinig contrast met de blauwe achtergrond.

 

 

Maar waarom werkte dat niet eigenlijk? Door één kant van het acrylaat te verven is een mooi glanzende (en dus reflectieve) kant vervangen door een minder reflectieve laag verf. Hier weerkaatst minder licht van, en het licht dat wel weerkaatst is blauw. En blauw licht dat wel verstrooit wordt door de gravering geeft nog steeds niet veel contrast. Ook zorgt de afdichting van de achterzijde van het perspex met verf voor veel minder lichtinval, wat dit effect nog versterkt.

De oplossing van dat probleem was uiteindelijk vrij eenvoudig: In plaats van de gravering in de voorzijde aan te brengen en de achterzijde te spuiten, graveren we door de vooraf opgespoten verflaag. Dat ziet er zo uit:

logo graveren door verflaag achterzijde geeft een mooi resultaat

logo graveren door verflaag achterzijde geeft een mooi resultaat

Niet slecht toch?

Wil je ook zo iets laten maken of zelf maken? TinkerinQ kan voor jou je tekening lasersnijden of lasergraveren of je kan bij ons een lasergraveermachine huren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.