Meer over lasersnijden en lasergraveren

Wat is een lasersnijder?

Een lasersnijder of lasercutter kan plaatmateriaal (bv triplex of plexiglas) heel precies snijden en graveren op basis van een computertekening.
Leg het materiaal in de machine en de machine doet het werk. Als het goed is voorbereid is het kinderspel.
Een laserbuis in de machine maakt een laserstraal van infrarood licht. Deze laserstraal wordt met drie spiegels naar de laser-kop gestuurd. De kop kan snel naar links, rechts, voor en achter bewegen (X- en Y-as). In de kop zit een lens die de laserstraal focust tot een heel klein puntje. Hierdoor wordt het materiaal zo heet dat het verdampt of verbrandt.

De machine volgt lijnen, dat betekent dat de tekening ook uit lijnen moet bestaan, dat heet een vector-tekening. Gebruik hiervoor vector-tekenprogramma’s zoals Adobe Illustrator, CorelDraw of Inkscape.
Als je niet zeker weet of je een vector-programma hebt: zoom heel ver in, als je dan pixels (hokjes) ziet heb je geen vector programma. Photoshop, Paint en Gimp zijn pixel programma’s en werken dus niet voor lasersnijden.

 Afbeelding:
Linksonder: vector ingezoomd
Rechtsonder: pixels ingezoomd

 

Welke materialen zijn te lasersnijden?

Veel materialen zijn te snijden met de lasersnijder, maar er zijn een paar materialen die zeer goed te bewerken zijn: berken-, populierentriplex en plexiglas zijn heel goed te snijden en te graveren. Dunne kunststoffen zoals polypropyleen (PP) en PETG geven ook een heel redelijk resultaat, over het algemeen is het resultaat het best wanneer het materiaal wat dunner is.
Textiel en vilt zijn ook goed te lasersnijden, vaak geven synthetische stoffen (zoals bv polyester fleece) een mooi afgewerkte rand door het smelt-effect. Wolvilt is ook goed te lasersnijden, al ruikt het onaangenaam. Leer snijdt ook goed, afhankelijk van de dikte, coating en evt. vochtgehalte. Ook hier ruikt de as niet fijn, dus het heeft zin om je werkstuk goed schoon te maken voordat je het verder gebruikt.

Sommige materialen geven gassen af die giftig zijn of de machine aantasten. Daarom worden PVC (inclusief lp’s) en teflon niet in onze machines bewerkt.

Om zeker te weten of een materiaal met de laser te snijden is zal je het moeten (laten) testen.

Lasergraveren

Behalve lijnen snijden kan de lasersnijder ook graveren. Dat kan met een vector tekening en met een pixel-tekening (bitmap plaatje). Hierbij beweegt de lasersnijder lijn voor lijn van boven naar onder over je plaatje. (NB: lasergraveren kost hierdoor veel meer tijd dan lasersnijden.) Waar de tekening donker genoeg is gaat de laser aan en markeert hij het materiaal. Omdat alleen het oppervlak wordt bewerkt zijn er veel meer materialen te lasergraveren dan te lasersnijden. Een foto van 10x15cm kost ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de resolutie.

 

Reacties zijn gesloten.